Χοροθεραπεία

Dance Therapy – Six Emotional Method

Το Πρόγραμμα Χοροθεραπείας (Dance Therapy – Six Emotional Method), είναι συνδυασμός μεταξύ ασκήσεων (ενδυνάμωσης και διατάσεων), χορευτικών κινήσεων και ελεύθερου χορευτικού αυτοσχεδιασμού για την υποστήριξη των πνευματικών, συναισθηματικών και κινητικών λειτουργιών του σώματος. Αυτό το μοντέλο εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ κίνησης και συναισθήματος για πρόληψη και αποκατάσταση. Η έμφαση στη Χοροθεραπεία είναι μια προσέγγιση που σχετίζεται στενά με την έκφραση και τη μεταμόρφωση των συναισθημάτων.

Οι γενικοί στόχοι αυτής της θεραπείας είναι:
• βελτίωση της φυσικής κατάστασης (καθώς και επιστροφή της μυϊκής δύναμης και θεραπεία μυϊκής ατροφίας)
• αύξηση της λειτουργικότητας
•οργανική έκφραση του εαυτού

Αναμένεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του προγράμματος της Χοροθεραπείας οι στόχοι να επιτευχθούν, λόγω:
• την παραγωγή πολλών ορμονών, όπως οι ενδορφίνες, που επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου του θεραπευμένου, καθώς και τη διάθεσή του
• της ενδυνάμωση του σώματος μέσω των διαδοχικών ασκήσεων,
• της βελτίωσης της συγκέντρωσης,
• της ελευθερίας στην έκφραση μέσω του αυτοσχεδιασμού,
• της καλύτερης κατανομής ενέργειας, ανακουφίζοντας από την εσωτερική ένταση, το σωματικό και ψυχικό στρες μέσω ασκήσεων αναπνοής,
• μείωση του στρες και του άγχος, λόγο της ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων.

Το Πρόγραμμα Χοροθεραπείας ενσωματώνει μυϊκές ασκήσεις, διατάσεις, χορευτικές κινήσεις σε διαφορετικά στυλ χορού, ασκήσεις αναπνοής και αυτοσχεδιασμού σε σχέση με τα συναισθήματα. Σημαντική στιγμή για τη θεραπεία είναι η ανάλλαγή της μουσικής που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, η οποία μπορεί να βοηθήσει την χαλάρωση και να μειώσει του πόνου ή του άγχους.
Το καινοτόμο μοντέλο δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης έρευνας και μελέτης της Χοροθεραπείας της Δρ. Γκαλένα Βελίκοβα, εναντίων της Κατάθλιψης και του νόσου του Πάρκινσον. Τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί σε πολλά διεθνής συνέδρια του Unesco (IDC), καθώς και στο συνέδριο του Γεν. Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», υπό την Αιγίδα της Ακαδημίας Νευροεπιστημών στο Μέγαρο Μουσικής.

Πρόγραμμα Σπουδών

Στο πρόγραμμα της Χοροθεραπείας, οι σπουδαστές διδάσκονται σε βάθος βιωματική κινησιολογία, κινητικό αυτοσχεδιασμό, σωματική ευφυΐα, αυθεντική κίνηση και δεξιότητες, μεθόδους και εφαρμογές της Χοροθεραπείας (Six Emotional Method).


Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται, να παρατηρούν και να ερμηνεύουν την κίνηση, χρησιμοποιώντας νέες δεξιότητες της Χοροθεραπείας όπως η ανάλυσης της κίνησης. Να αξιοποιούν την αντίληψη και την εμπειρία του δικού τους σώματος και να αυξήσουν την κιναισθητική τους αντίληψη.